Orde bieden als er alleen maar wanorde is: De BHV Ploegleider

Orde bieden als er alleen maar wanorde is: De BHV Ploegleider

Op elke werkplek met meer dan 1 medewerker is, als het goed is, een gecertificeerde Bedrijfshulpverlener BHV’er aanwezig, iemand die opkomt voor de veiligheid van iedereen op de werkvloer in het geval van een calamiteit. In grotere bedrijven echter zullen er meerdere BHV’ers zijn. Het spreekt voor zich dat meerdere BHV’ers aangestuurd moeten worden door iemand die al hun werkzaamheden coördineert. Deze persoon is de BHV Ploegleider.

Wat doet de BHV Ploegleider?

In geval van nood geeft de BHV Ploegleider leiding voer alle BHV’ers. Hij zorgt ervoor dat hun werkzaamheden goed op elkaar worden afgestemd en dat deze vlot en veilig verlopen. De BHV Ploegleider is dan ook het primaire aanspreekpunt in geval van nood.
Buiten noodsituaties om is de BHV Ploegleider belast met de verantwoordelijkheid dat alle BHV’ers voldoende getraind blijven en dat iedereen up-to-date is met de laatste veiligheidsmaatregelen. Ook zorgt de BHV Ploegleider ervoor dat de BHV’ers de juiste (geldige) certificaten behouden en houdt hij of zij vinger aan de pols als het gaat om het veiligheidsbeleid van de werkgever. Kortom: Als BHV Ploegleider heb je een grote verantwoordelijkheid als het gaat om de veiligheid van alle mensen op de werkvloer.

Hoe word je BHV Ploegleider?

De opleiding Ploegleider BHV volg je op locatie, waar je in een veilige setting kunt oefenen met diverse noodsituaties. Uiteraard moet iemand die deze cursus wil volgen reeds in het bezit zijn van een geldig BHV-certificaat. Het certificaat dat met deze opleiding kan worden behaald geldt dan ook als een uitbreiding op het ‘gewone’ BHV-certificaat.
BHV Ploegleider word je als je echt gedreven bent om op te komen voor de veiligheid van jouw gehele werkvloer. Waar je als BHV’er vooral in noodsituaties in actie komt, ben je als Ploegleider BHV eigenlijk elke dag bewust bezig met de veiligheid en het verbeteren hiervan.

Comments are closed