Minimaliseer je wanbetalers met een waterdicht debiteurenbeheer

Minimaliseer je wanbetalers met een waterdicht debiteurenbeheer

Helaas komt het maar al te vaak voor; de betalingstermijn voor een factuur is verstreken en het geld is nog niet binnen. Dat betekent dat je geld misloopt waar je recht op hebt. In vele gevallen is er dan sprake van een misverstand en er zijn maar weinig klanten die echt bewust de rekening niet betalen. Heb jij veel achterstallige betalingen? Dan kun je je debiteurenbeheer uitbesteden of eerst gebruik maken van de volgende tips.

Tact en structuur

Allereerst is het belangrijk om de lijst van wanbetalers zover mogelijk in te korten. Begin bovenaan en benader elke klant tactisch en structureel. Dit kun je eerst schriftelijk doen en als dit niet helpt kun je daarna telefonisch contact zoeken. Veel klanten vinden het fijn als ze op de juiste manier benaderd worden en zullen de rekening meteen voldoen. Hierdoor kan het zijn dat jullie professionele relatie juist versterkt. De overgebleven minderheid zal een hardere aanpak nodig hebben en eventueel de hulp van een incassobureau.

Wanbetalers voorkomen

Is de lijst flink afgenomen, dan kun je ook een aantal voorzorgsmaatregelen nemen waarmee je ervoor kunt zorgen dat de lijst niet meer zo groot wordt. Uiteraard moet je blijven doorgaan met het benaderen van de wanbetalers, maar daarnaast kun je nieuwe klanten screenen op hun financiële gezondheid al voordat je met ze in zee gaat. Dreigt er een faillissement, dan kun je deze klant beter afwijzen. Daarnaast kun je je facturen eens goed onder de loep nemen. Deze dienen duidelijk aan te geven hoe de prijs tot stand is gekomen, kort van stof te zijn en moeten een aantal makkelijke betalingsmethoden aanbieden. Als er iets niet duidelijk is op de factuur, zal de klant deze snel wegleggen in plaats van hem te betalen.

Gaat de lijst wanbetalers nu nog niet naar beneden, dan kun je ervoor kiezen om je debiteurenbeheer uit te besteden. Professionals met een frisse kijk kunnen er zo voor zorgen dat je het achterstallige geld snel binnen krijgt.

Comments are closed